Den romanske kalvariegruppe på korveggen i Urnes stavkirke er den eldste korsfestelsesgruppen som er bevart i Norge, og blant de eldste i Europa, fra omtrent samme tid som selve kirkebygget, som er fra ca 1130. En kalvariegruppe er en billedlig fremstilling av den korsfestede Jesus, navngitt etter høyden utenfor Jerusalem der korsfestelsen skal ha funnet sted. Jomfru Maria og disippelen Johannes står ved foten av korset.
Kristusfiguren i Urnes stavkirke er et typisk eksempel på den romanske triumferende Kristus. Han er fremstilt som levende, med åpne øyne, og med kongekrone på hodet som symboliserer hans seier over døden. Opprinnelig bar figuren en krone av metall, det er fortsatt spor av denne utsmykningen.
Lendekledet var malt med ultramarin, et importert blåfargepigment som var svært kostbar å fremstille, noe som vitner om både lokal rikdom ved Lustrafjorden og impulser fra fjerne strøk.
Under konservering på 2000-tallet ble det oppdaget at de to sidefigurene ble skrapt og malt på nytt på 1200-tallet, og vi kjenner derfor ikke til de originale fargene. Kristusfiguren gjorde de imidlertid ikke noe med, den troner som den var opprinnelig. Og sånn kan den også oppleves i dag, rundt 900 år etter. Kilde: Fortidsminneforeningen. Over koråpningen henger et krusifiks flankert av Jomfru Maria og Johannes, noe som kalles en kalvariegruppe. Denne er en av de fineste som er bevart fra romansk tid. I koret står også en bispestol som kan ha vært brukt ved skriftemål. Urnes stavkirke. Urnes stavkirke ved gården Ornes på sørsiden av Lustrafjorden i Luster i Sogn og Fjordane. Kirken er datert til rundt 1140, og selv om dateringen er usikker, er kirken regnet for å være den eldste eksisterende stavkirke i Norge, men det er spor etter eldre kirker på samme sted. Nyere forskning har påviset at det har stått tre kirker på tuften tidligere, og at Urnes derfor kan ha vært kirkested helt tilbake til tiden for kristningen av Norge. Ved utgravninger