Stiklestad kirke er en langkirke i stein, oppført omkring 1180 i Verdal i Trøndelag. Kirken er i romansk stil, og arkitekten antas å være Øystein Erlendsson, som var erkebiskop i Nidaros på den tiden. Kirken skal være oppført på stedet der Olav Haraldsson (Olav den hellige) falt under slaget på Stiklestad i 1030.
I motsetning til de fleste andre kirker som er oppført på steder som ligger høyt og fritt, ligger Stiklestad kirke på et lavtliggende punkt i terrenget. Dette fordi kirken skulle reises akkurat på stedet hvor Olav falt.
Ifølge tradisjonen skal steinen som Olav lenet seg mot da han fikk banesåret, ha vært murt inn i kirkens alter. Under restaureringen i 1929 ble det funnet en stein under gulvet rett foran alteret. Etter først å ha blitt stjålet, har steinen hatt en omflakkende tilværelse. Da den omsider kom til rette, er den siden 2007 igjen plassert i kirken, men nå bak alteret. Hvorvidt dette er den virkelige Olavs-steinen er imidlertid omstridt.
Kirkens skip er uvanlig stort etter en utvidelse som ble gjort på 1500-tallet. Det er utført med tre portaler, og den har i dag 520 sitteplasser. Motivet på altertavlen er «Sverdet og liljen», utført av maleren Alf Rolfsen (1930). Koret er for øvrig dekorert med flere fresker av samme kunstner. Døpefonten er fra 1300-tallet, med skål av kleberstein og fot av marmor. Prekestolen er i tre, utført av Karl Grindberg i 1930.
Det er kirkegård utenfor begge langsidene av kirken. Det ble utført en omfattende restaurering av Stiklestad kirke til 900-årsjubileet i 1930. Omfattende arkeologiske undersøkelser er ikke foretatt, så man vet forholdsvis lite om kirkens eldste historie. (SNL)