Olavsfrontalet er et Olavsbilde som befinner seg i Olavskapellet i oktogonen i Nidarosdomen. Dvs. det gjordd det. Nå står det en kopi der, mens originalet er i museet i Erkebispegården. Frontalet stammer fra en ukjent kirke og måler 96x108 cm.
Under Olavsfest må en nesten inn i Nidarosdomen for å finne spor etter Hellige Olav. Innerst i kirken, i et lite kapell i oktogonen, finner en Kapell for takknemlighet. Der står en kopi av Olavsfrontalet, et prakteksempel på kirkekunsten i middelalderen som skildrer kong Olav Haraldssons liv og død og martyrium. En liten, gammel plakat forteller:
Like i nærheten av dette sted, under høyalteret, ble Olav den hellige gravlagt etter sin død på Stiklestad 29. juli 1030. Han ble gjennom sin kongegjerning og sin død et Kristusvitne, og over hans grav ble Kristkirken i Nidaros reist. Her minnes vi i takknemmelighet all troens budbærere og vi takker for livets mysterium og mangfold.
Maleriet kalles frontale fordi det er plassert foran alteret. Det ble malt omkring 1330 på treplanker satt sammen horisontalt og bearbeidet til en glatt flate. Olavsfrontalet er antagelig fra første halvdel av 1300-tallet. Det viser historier fra tiden rundt slaget på Stiklestad 29. juli 1030.
Frontalets eldste historie er ikke kjent. Det var i København fra 1691 og ble gitt tilbake til Nidarosdomen i 1930. Nidaros var et betydelig senter i høymiddelalderen og en kan derfor anta at frontalet ble laget der omkring 1320-30.
Noe av malingen i frontalet, spesielt i den nedre delen, er fra nyere tid og en rekke detaljer kan være mistolket. Klimaet i Nidarosdomen førte til at maling løsnet, og frontalet ble konservert på Universitetets Oldsaksamling i Oslo i årene 1984-87. Da ble også konstruksjonen, materialbruk og maleteknikk kartlagt. Frontalet viser historier fra tiden rundt slaget på Stiklestad 29. juli 1030
I midten står Olav selv, og rundt omkring ser vi fra øverst til venstre Olav som drømmer om himmelstigen før s