«Kongesteinen» ved Moster gamle kirke, med navnetrekkene til Haakon IV og Olav V. Steinen har tradisjonelt gått under navnet «Tingsteinen», og i følge tradisjonen skal lav Tryggvason ha stått på den da han talte til tingsamlingen på Moster 995. (Heimskringla.no) Mostratinget eller Mostertinget var et tingmøte som ble holdt ved Moster kirke, på Moster på Bømlo i 1024. Her la kong Olav den hellige og biskop Grimkjell frem kristenretten som de i samråd med frie bønder på tinget fikk vedtatt. Senere ble dette også vedtatt på de ulike lagtingene, og kan dermed regnes som den formelle innføringen av kristendommen som nasjonal religion i Norge. Mostratinget er nevnt i de eldste norske lovtekstene, blant annet fire ganger i Gulatingsloven og i Frostatingsloven. Det første kapittelet i Gulatingsloven var selve kristningsvedtaket fra Olav Tryggvason sin tid.
Mostratinget danner rammen omkring den andre delen av det årlige sagaspillet «Kristkongane på Moster», som til vanlig går under navnet «Mostraspelet» og er skrevet av Johannes Heggland. Ved Moster Amfi står en stein, som Kong Olav V, Kong Harald V og Dronning Sonja har risset navnene sine inn i. (Wikip.) Heimskringla.no: Fra Bømmelfjorden åpner sig litt i syd for landkjenningen Mosterhavns lille men sikre skibsleie som en heimens forstue, der skipperen — før fyrlyktenes tid — kunde vente på dagslys og høvelig bør for siste veistykke gjennem urene løp og trange sund.
Den lille havn var derfor fra oldtiden av blitt et kjært sted prentet i de unge farmenns sinn med hjemkomstens glede og ferdeminnenes dragning.
Derfor var også stedet fra oldtiden av helliget til gudene. Her stod på Harald Hårfagres tid Torolv Mostrarskjeggs prektige Torshov; men det blev flyttet over til Island og vi vet ikke, om noget nytt var reist, dengang Olav Tryggvason en sommeraften i 995 la inn i havnen.
Sikkert stod Torsmerket ennu over blotstedet da kongen gikk iland og reiste korsmerket i hammerens s